søndag 25. april 2010

Norden i mitt hjerte

som 19åring reiste jeg til Danmark for å arbeide på ett av de særeste stedene en 19åring kunne finne på å reise til. særlig en sjenert 19åring. det fjernet alle fordommer folk i haugesund måtte ha om meg som mammas lille pike, det er iallefall helt sikkert. familien min fikk seg ett passe stort sjokk, de var klare for å sende meg på folkehøgskole. etter å tilbragt ni måneder med å lage mat sammen med to fantastisk søte damer, og prøve å kommunisere med menn som hadde det så dårlig med seg selv at mange av dem knappt nok enset at det var en omverden, var det påtide å reise hjem. det ville iallefall de fleste forestille seg. joda, jeg reise hjem, men etter 3 uker reiste jeg videre til Finland, til verdens yndigste lille øy, med 1200 innbyggere. det må vel faktisk sies å være ett større kultursjokk en København. å arbeide i ett annet land fristet til gjentagelse, og jeg tilbragte syv uker den påfølgende sommer med å vaske hotellrom i gøteborg. det er jo ikke noe vi nordmenn gjør, fordi det er langt dårligere betatlt enn i norge. det er svenskene som kommer til oss for å søke jobb, ikke omvendt.

jeg er glad for at jeg har tord å tenke litt annerledes. det har gitt meg noen gode opplevelser og noen viktige erfaringer. og jeg har lært en hel masse fantastiske mennesker å kjenne. og det har gitt meg ett helt spesielt forhold til Norden.

derfor er det vel heller ikke så overraskende at en viktig faktor for at jeg valgte den masteren jeg gjorde, er at den innkluderer kortere studieopphold i sverige, danmark og finland, for å besøke de andre skolene som er med i mastersamarbeidet, og lære av deres forelesere. genialt konsept spør du meg. jeg gleder meg allerede som en liten unge, til å reise til Helsinki:)
det er helg,og det har det vært en stund, og den er faktisk snart slutt. snart møter ukedagene oss med sin harde brutalitet, min starter med forelesning klokken kvart over 8 imorgen. heldigvis er det ett fag jeg liker godt.

de siste dagenes lykkerus over at jeg kom inn på drømmemasteren min, har ikke akkurat hatt positiv effekt for skolearbeidet. men litt fri skal man da også unne seg.

det jeg virkelig nyter med dette semesteret, er at jeg ikke har en masse ekstra ansvar. det er ikke noe jeg aboslut skal hele tiden. det gir en helt annen frihet. pga språkfag har jeg mye mere undervisning enn jeg har hatt de siste 3årene, men jeg har ikke til enhver tid hengende over meg en masse ting jeg burde ha gjort, og jeg slipper å gå rundt med følelsen av å ikke være tilstrekkelig, av å ikke yte nok. jeg tror alle trenger sånne avbrekk. det behøver ikke være ett helt semester, det kan godt være bare for en måned eller to og.

reise bort, prøv noe annet. reis til sverige eller reis til USA, England eller Egypt. Go Somewhere!

fredag 23. april 2010

vestlandet-østlandet 1-0

er det noe jeg virkelig savner her, så er det regn. mennesker rundt meg påstår at det kan regne masse i århus, men jeg har vanskelig for å tro dem. vi har jo ikke hatt en eneste skikkelig regnskyll her. pingleregn!

kanskje det er derfor jeg vil til Bergen i høst? vil og vil, jeg vil vel ikke egentlig flytte noen steder, skulle veldig gjerne holdt meg i rogaland. problemet er at de har ikke den masteren jeg vil ha, det har derimot bergen og oslo. oslo er fjernet fra listen som uaktuelt, den lå der en god stund. den er sikkert helt ok som by, og jeg tror gjerne på at det er fint å studere der, men jeg orker ikke. jeg orker ikke tidlige bilettbestillinger eller nådeløse timer på bussen. jeg vil ha fleksibilitet, jeg vil kunne reise hjem når jeg vil. jeg har bodd hjemmefra i snart fem år nå, og vil absolut hevde å være selvstendig. jeg er ikke avhengig av å ha mamma og pappa inærheten. men hvis jeg kan velge, slik jeg kunne nå, så sier jeg ja takk til vestlandet, til kystbussen og til lange dager tilbragt på lesesalen mens du håper at regnskyllen kan gi seg så du får syklet hjem til hybelen.

med planer om å ta 10poeng metodistteologi kommer jeg uansett til å tilbringe flere helger i oslo, så det er ikke fare for at jeg glemmer hvordan hovedstaden ser ut iår heller (var der fire ganger i høst).

på torsdag skal det være båtrace, en vennskapelig konkurranse mellom fakultetene, og jeg vedder på at det er da regnet kommer til å pøse ned. la oss håpe det ikke gjør det, men please, jeg trenger litt regn snart. jeg har bodd i København i 9 måneder, så jeg vet det kan regne i danmark. bevis det!

torsdag 22. april 2010

Kua i Bømlafjordtunnelen. R.I.P Gustav Lorentzen

I høstferien for ett par-tre år siden var pappa og jeg på dagstur til Bergen. jeg har alltid vært glad i å dikte historier, så da vi kom til Bømlafjordtunnelen begynte jeg å fortelle om kua med fletter (se her kommer det en ku i tunnelen), grevlingen i taket, og andre dyr fra Knutsen og Ludvigsens verden, som sammen med en rekke andre merkelige skapninger og politikere syntes å passe perfekt inn i historien min. jeg skrev den aldri ned, og det er kanskje like greit. den passet best inn der og da, og den holdt pappa våken, noe som var en viktig målsetting. Men jeg husker at deler av poenget var hvordan man fikk kua og grevlingen ut av tunnelen, slik at tunneldriften kunne fortsette som før. jeg tror kongen var innvolvert og, for hvem vet; "kanskje kommer kongen".

Vi hadde alle sangene på kasett da jeg var liten, spilt av fra plate. ja, vi hadde platespiller, innmari kult:) så reiste jeg til kristiansund, eventyret om en melodi, dum og deilig, grevling i taket, kanskje kommer kongen, ku i tunnelen osv osv.

I Barnas beste samlingen med 10 eller 12 bøker, husker ikke helt, er det i teaterutgaven ett skuespill om kaptein knutsen. ja den sangen har vi jo også, "kaptein knutsen er en gammel mann..." og det store dyret med de mange hoder g tær.

nå må jeg skynde meg på forelesning, ble helt oppslukt av knutsen og ludvigsen-minner. jeg vil også bo i en tunnel!


http://www.youtube.com/watch?v=o2MOOQVhixw

lørdag 17. april 2010

Anyone who reads Harry Potter is going to hell

I alle fall ifølge ett par youtubeklipp. siden jeg har lest alle bøkene minst tre ganger på engelsk og på norsk, og har brukt 20 ETCS av bachelorgraden min på dem, innser jeg at jeg ligger veldig dårlig an. men til mitt forsvar så skal det sies at jeg leste dem i god tro.

http://www.christiananswers.net/q-eden/harrypotter.html er en av de sikkert utallige internettsider som viser oss farene ved å la barn og unge lese harry potter. det er veldig synd at min mor ikke hadde tilgang til denne typen nettsider da jeg var 12år. hun hadde vel stengt tatt ikke noe særlig internettilgang i det hele tatt. Dermed lot hun meg låne de første bøkene på biblioteket, og kjøpte tilogmed ett par av bøkene til meg. og hun er metodist, har vært prestefrue, og jobber på en kristen bokhandel. jeg er sjokkert! (og hun har lest bok 1-4)

så det finnes nok ikke store håpet hverken for meg eller min mor.

fredag 16. april 2010

plukk og mix master søkes

ikke en sånn maskin som vi kjører sammen brøddeigen med altså. det har vi hjemme i haugesund. det jeg gjerne vil ha er muligheten for å lese litt ved hvert universitet, litt sånn som jeg har gjort med bacheloren min. for jeg vil gjerne ha religion og medier fra UIO, religion og migration fra MF, jødedom, kristendom og islam i en europeisk kontekst, fra UIB, og interkulturell kompetanse, fra MHS, og arabisk fra enten UIO eller UIB. Dårlig gjort at det ikke går altså.

Religion og politikk og sånn

"Religion er og bør være et personlig anliggende... det bliver farligt, når ens personlige tro underlægges religiøse forskrifter, hvor den enkeltes tro skal rette sig efter 1000år gamle bud og skrifter, og hvor samfundet skal inordne sig efter religiøse bud. I Danmark skelner vi mellem religion og politikk"

jeg har aldri hatt noe særlig sans for Anders Fogh Rasmussen, Danmarks tidligere statsminister. Men jeg skulle gjerne lest resten av Foghs Rasmussens tale. Dette utdraget av den er hentet fra boken "Samfund uden Gud", skrevet av Phillip Zuckerman.
Zukerman snakker om forholdet mellom religion og politikk, i USA og i Skandinavia. I USA viste en undersøkelse at 64% av de spurte amerikanerne var enige i påstanden "Politikere, der ikke tror på Gud, er uegnede til at påtage sig offentlige embeder". Tallene var, ikke særlig overraskende, 8% for dansker og 15% for svensker.

Men unnskyld meg: Danmark kar folkekirke. 1% av det du betaler i skatt går til folkekirken. likegyldig om de er aktive eller passive, så er faktisk ca 80% av Danmarks befolkning medlem av folkekirken. påskedagene, kristi himmelfart, pinsedag og tilogmed store bededag, er offentlige fridager. Samme søren hvor objektiv forskning og undervisning man bedriver på det teologiske fakultetet i Århus så har vi like fullt fri fra undervisningen på Store Bededag. I Danmark blir en langt større andel av 15åringene konfirmert kirkelig, kun ett fåtall står til borgerlig konfirmasjon, sammenlignet med Norge. (Ikke for det at Norge er noe særlig relevant å sammenligne med her, men dog.)

Ja, det er ett faktum at Skandinavia består av den minst religiøse befolkningen på jord. men kom ikke her å si, Herr Fogh Rasmussen, at religion og politikk ikke blandes i Danmark, for det har jeg null tro på.

Kjell Magne Bondevik, Norsk statsminister i 2(?) perioder, og nå leder ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, påpekte i forbindelse med Fogh Rasmussens inntog som NATO-leder, hvor viktig det er med dialog. Tyrkia var skeptiske til Fogh Rasmussens som leder for NATO pga hans åpenbare problemer med å kommunisere med Mellomøsten. Kanskje hadde Fogh Rasmussen trengt seg ett kurs i interkulturell kompetanse ved MHS? han hadde iallefall ikke hatt vondt av å tenke nytt. Det kan sies mye om Bondevik som statsminister, men han var idet minste ikke redd for å vise hva som var hans trosgrunnlag. Jeg har på ingen måte som ideal at politikere absolutt skal tro på Gud, men jeg forstår den amerikanske tankegangen. hvis de ikke tror på Gud, Javhe, Allah el. syns jeg heller de kan si at de er ateister eller agnostikere. og vær åpen og ærlig om at du ikke har gode nok kunnskaper om andre religioner og trossamfunn.

Jeg vil ikke ha politikere som står med lua i hånda og unnskylder hver minste lille ting andre måtte føle at har blitt gjort urett mot dem, av nordmenn. jeg vil bare ha politkere som reflekterer over hvilken posisjon de er i, hvor stor makt de har til å styre våre tankebaner. vi liker å kalle oss individualiser og mener vi selv kan finne løsningen på ting, men i virkeligheten er vi veldig avhengige av at noen forteller oss hva vi skal gjøre.

Jeg er veldig dårlig til å skrive sammenhengende og reflektere tekster, sånn helt spontant. artikkler og oppgaver jeg skriver i skolesammenheng er nøye gjennomarbeidet. det skal derfor tilføyes at dette kun er tanker jeg tenker akkurat nå, og ikke noe jeg vil dømmes utifra eller som jeg forventer kritikk på. det er bare tanker, og heldigvis har vi lov til det. og jeg satser på å skrive med litt mere utfyllende etterhvert, slik at de får en sammenheng.

torsdag 15. april 2010

tanker på en torsdag

det blåser ute, og jeg blir minnet om at det fine været vi har hatt nå ikke varer for evig. selv om jeg har tilbragt 6 timer på skolen idag, har jeg også gått til og fra skolen, noe som tar ca en halvtime hver vei, og sittet utenfor fakultetet sammen med Maria, og nytt solens varme. vi vurderte å flytte med oss arabiskbøkene ut, men konstaterte at det neppe hadde blitt særlig effektivt.

kanskje er det egentlig fint om det blir litt overskyet idag, for så blir det ikke fullt så ille å sitte inne med oppgaveskriving i helga.
ok, jeg er et svakt menneske, jeg endte opp på facebook idag. sånn er det når man bor utenlands, man trenger å ha litt kontroll med hva som skjer der hjemme. men jeg hadde vel egentlig ikke gått glipp av noe særligt, suprise, suprise.

mandag 12. april 2010

årets første is

det var egentlig litt i kaldeste laget, men Mette Marie og jeg skulle likevel ha en is igår. det var årets første utendørsspisende-is, kjøpt på 7eleven og fortært utenfor domkirken i Århus, som vi forøvrig også var til gudstjeneste i.
Luften er stadig kald, det er solen som lurer oss til å tro at det er varmere enn det er. Likevel er det fantastisk med dette været! jeg liker århus mye bedre nå enn jeg gjorde i vinter, bare så synd at resten av tiden her primært brukes til eksamenslesning og oppgaveskrivning.

kanskje jeg skal joine ANSA på 17.mai. har hjemmeeksamen 18.-21.mai, men jeg har jo hele helgen før det til å repetere.





(jeg sa ingenting om hvorvidt det var lov å blogge eller ikke, i "eksperimentet mitt")

søndag 11. april 2010

et eksperiment

hvor mange timer i uka bruker jeg foran computeren? Altfor mange.

eksperimentet går ut på å finne ut i hvor stor grad jeg kan klare meg uten.
fra akkurat nå, klokken 15:53, og frem til ca samme tidspunkt søndag 18.april, er msn messenger strengt forbudt. det har jeg sikret meg ved å slette den. I samme tidsperiode er facebook også forbudt, kontoen er ikke sletta, så her blir det min egen viljestyrke som settes på prøve.

hvor mange ganger til dagen trenger man å sjekke mailen sin? En. Ikke to, ikke tre, og definitivt ikke fem. og trenger man strengt tatt å sjekke den hver dag? som en del av eksperimentet skal jeg sjekke hotmailen min tirsdag morgen og torsdag morgen. de samme dagene som jeg også sjekker mailen til NEVO, organisasjonen min. hvis folk vil meg noe som krever hastig svar, så får de ringe.

Jeg tror at resultatet av dette eksperimentet vil bli en markant nedgang i internettbruk. De tingene jeg ellers bruker nettet til, er aviser, nettbank og litt søk i forbindelse med skolearbeid. så går det vel endel tid til å sjekke ut ting på youtube og, derfor: youtube er også forbudt.

Den mest interessante delen av prosjektet er jo egentlig: hva vil jeg nå bruke den tiden til, som jeg vanligvis bruker på nettet? noen gjetninger: skolearbeid, søvn, husarbeid. De to første henger definitivt sammen. jeg har en tendens til å være pålogget messenger om kvelden, og det har en tendens til å sende meg senere i seng. som igjen gjør at jeg står senere opp, og får mindre ut av dagen. for lets face it: den ekstra tiden jeg er våken om kvelden inneholder veldig sjelden skolearbeide.

Let the prosject begin! :)

lørdag 10. april 2010

Frustrasjon

jeg har vært på skolen i 6 timer idag, og jeg har ikke fått gjort en døyt. jeg har prøvd og prøvd, både alene og sammen med Teresa, men jeg forstår ingenting av leksa til mandag. ok, jeg har vel kanskje ikke gjort ingenting, jeg har fått repetert en god del om verb. fikk en god gåtur frem og tilbake til uni og. men det er stadig vekk uendelig frustrende å ikke ha fått til leksa.

kanskje imorgen er en bedre dag? kanskje alt plutselig vil klarne opp i hodet mitt da? la oss håpe det.

torsdag 8. april 2010

Undskyld mig, men jeg ved ikke hvor jeg er

det ville unektelig vært ett underlig spørsmål å stille. Jeg vet at jeg er på jorden, at jeg er i verdensdelen Europa, i landet Danmark og i byen Århus, men utover det er jeg helt lost" ser jeg for meg at jeg skulle forklare. heldigvis så slapp jeg det, for plutselig oppdaget jeg noe som så kjent ut, og visste med en gang hvor jeg var hen.

når man ha bodd ett sted en stund, synes man at man burde kunne klare seg uten kart. etter to dager i Kaskinen klart jeg meg helt supert uten kart. Men Kaskinen er også Finlands minste by, med 1500innbyggere. og det er en øy, så det begrenser også muligheten for å gå seg vill, før eller siden treffer du på havet. Jeg tror jeg er et øymenneske.

jeg skulle virkelig ønske jeg hadde litt bedre retningssans enn det jeg har. det var visst ikke en arvelig egenskap, ellers skulle jeg fått den av pappa. mamma er like forvirret på nye steder som meg.

jeg klarer meg fint på egenhånd, hvis jeg bare får litt tid til å orientere meg. og jeg har fått en veldig lav terskel for å spørre om hjelp.

jeg tror uansett jeg skal ha kartet i jakkelomma en stund til.

mandag 5. april 2010

Vi ber alle passasjerer om at bagasje og personlige eiendeler ikke efterlades uden oppsyn

Jeg nyter siste rest av påskeferie og mimrer over fine påskedager tilbragt i Nord-Sjælland. jeg er heldig som har så mange venner å besøke, så mange steder å reise til. jeg har også bestemt meg for at det ikke gjør så mye at jeg ikke bor i københavn, den er jo så genialt fin å besøke, og jeg kommer alltid tilbake.

jeg har tatt endel tog disse dagene, noe som er en mye mere behagelig opplevelse i danmark enn i norge. og det er deilig at avstandene ikke er så lange.

jeg tilbragte noen herlige timer i Køge hos Birthe, som jeg ikke har sett på nesten 3år. vi arbeidet i Gøteborg sommeren 2007 begge to, som sommerjobbere gjennom Nordjobb. så har jeg vært hos en av de herligste danskene jeg kjenner, Majken, i København, gått tur om kvelden på Nørrebro, sett film til de sene nattetimer, drukket caffe latte på Cafe Retro og snakket, snakket og snakket. Det er så fantastisk hvordan det med noen mennesker ikke spiller noen rolle at jeg ikke ser dem mere enn en gang iåret, fordi man har det gode, umiddelbare kontakten med en gang.

Nå er det back to school, og snart eksamen. oppgaveskrivning og repetisjon, lange dager på lesesalen. men er det ikke nettopp dette som gjør at vi fortjener sommerferien litt ekstra? det velger jeg iallefall å tro.