fredag 16. april 2010

Religion og politikk og sånn

"Religion er og bør være et personlig anliggende... det bliver farligt, når ens personlige tro underlægges religiøse forskrifter, hvor den enkeltes tro skal rette sig efter 1000år gamle bud og skrifter, og hvor samfundet skal inordne sig efter religiøse bud. I Danmark skelner vi mellem religion og politikk"

jeg har aldri hatt noe særlig sans for Anders Fogh Rasmussen, Danmarks tidligere statsminister. Men jeg skulle gjerne lest resten av Foghs Rasmussens tale. Dette utdraget av den er hentet fra boken "Samfund uden Gud", skrevet av Phillip Zuckerman.
Zukerman snakker om forholdet mellom religion og politikk, i USA og i Skandinavia. I USA viste en undersøkelse at 64% av de spurte amerikanerne var enige i påstanden "Politikere, der ikke tror på Gud, er uegnede til at påtage sig offentlige embeder". Tallene var, ikke særlig overraskende, 8% for dansker og 15% for svensker.

Men unnskyld meg: Danmark kar folkekirke. 1% av det du betaler i skatt går til folkekirken. likegyldig om de er aktive eller passive, så er faktisk ca 80% av Danmarks befolkning medlem av folkekirken. påskedagene, kristi himmelfart, pinsedag og tilogmed store bededag, er offentlige fridager. Samme søren hvor objektiv forskning og undervisning man bedriver på det teologiske fakultetet i Århus så har vi like fullt fri fra undervisningen på Store Bededag. I Danmark blir en langt større andel av 15åringene konfirmert kirkelig, kun ett fåtall står til borgerlig konfirmasjon, sammenlignet med Norge. (Ikke for det at Norge er noe særlig relevant å sammenligne med her, men dog.)

Ja, det er ett faktum at Skandinavia består av den minst religiøse befolkningen på jord. men kom ikke her å si, Herr Fogh Rasmussen, at religion og politikk ikke blandes i Danmark, for det har jeg null tro på.

Kjell Magne Bondevik, Norsk statsminister i 2(?) perioder, og nå leder ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, påpekte i forbindelse med Fogh Rasmussens inntog som NATO-leder, hvor viktig det er med dialog. Tyrkia var skeptiske til Fogh Rasmussens som leder for NATO pga hans åpenbare problemer med å kommunisere med Mellomøsten. Kanskje hadde Fogh Rasmussen trengt seg ett kurs i interkulturell kompetanse ved MHS? han hadde iallefall ikke hatt vondt av å tenke nytt. Det kan sies mye om Bondevik som statsminister, men han var idet minste ikke redd for å vise hva som var hans trosgrunnlag. Jeg har på ingen måte som ideal at politikere absolutt skal tro på Gud, men jeg forstår den amerikanske tankegangen. hvis de ikke tror på Gud, Javhe, Allah el. syns jeg heller de kan si at de er ateister eller agnostikere. og vær åpen og ærlig om at du ikke har gode nok kunnskaper om andre religioner og trossamfunn.

Jeg vil ikke ha politikere som står med lua i hånda og unnskylder hver minste lille ting andre måtte føle at har blitt gjort urett mot dem, av nordmenn. jeg vil bare ha politkere som reflekterer over hvilken posisjon de er i, hvor stor makt de har til å styre våre tankebaner. vi liker å kalle oss individualiser og mener vi selv kan finne løsningen på ting, men i virkeligheten er vi veldig avhengige av at noen forteller oss hva vi skal gjøre.

Jeg er veldig dårlig til å skrive sammenhengende og reflektere tekster, sånn helt spontant. artikkler og oppgaver jeg skriver i skolesammenheng er nøye gjennomarbeidet. det skal derfor tilføyes at dette kun er tanker jeg tenker akkurat nå, og ikke noe jeg vil dømmes utifra eller som jeg forventer kritikk på. det er bare tanker, og heldigvis har vi lov til det. og jeg satser på å skrive med litt mere utfyllende etterhvert, slik at de får en sammenheng.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar