onsdag 16. juni 2010

hva nå?

det er to uker siden jeg forlot danmark. jeg savner århus og jeg savner vennene mine der. det var godt å komme hjem, men trist og. og merkelig. alt her er som før. jeg har vært så travel at jeg ikke har noe særlig tid til å reflektere over det. det er som om de fire siste månedene aldri har eksistert. fordi alle har hørt fra meg mens jeg har vært ute er det ikke så interessant å høre mere når jeg kom hjem. og når folk spør vet jeg aldri hvordan man oppsummerer fire måneder.
jeg savner århus:(

men mon ikke jeg skal tilbage snart? for det er dejlig å være norsk i danmark. og om lidt er kaffen klar.





min nye blogg heter sjokoladepiken:
http://sjokoladepikenibergen.blogspot.com/

lørdag 29. mai 2010

when all is said and done...

jeg prøver å være i Eurovision-modus, men lykkes ikke helt. rommet mitt er fremdeles temmelig kaotisk, men det meste er pakket ned nå. det som gjenstår nå er de ubestemmelige tingene, som jeg ikke helt vet om skal forsøkes presses ned i kofferten, kastes eller gies bort. jeg prøver å innstille meg på at jeg skal hjem om fire dager, og lykkes delvis. bare delvis.

tiden har gått sakte og tiden har gått fort. jeg har vært her i 4 måneder, og det føles noen ganger som en evighet siden jeg kom hit og noen ganger som om det var igår. jeg har gjort og sett mye, men det har også gått så fort at jeg ikke rakk halvparten av det jeg gjerne ville.

av bachelorgraden min gjenstår nå kun 5 poeng, de skal skrives hjemme på "pikerommet". gleder meg til å bli ferdig, men samtidig så gruer jeg litt for alt det nye, ny skole og ny by og nye mennesker. lurer på hvorfor jeg hele tiden flytter når jeg egentlig hater å gjøre det. samtidig har jeg opplevd at det å bo forskjellige steder har gitt meg mye, og jeg har møtt mange personer som er viktige for meg. Ikke "mister right one" enda,men han kan gjerne vente, jeg har det ikke travelt.

nå er det tid for kveldsmat og Eurovision, heia Danmark!

torsdag 27. mai 2010

iam leaving on a jetplane, I am sure that I will be back again

under en uke igjen her nede nå, og jeg er både klar og ikke klar for å reise hjem.
vil, vil ikke, vil, vil ikke. sukk.

tirsdag 25. mai 2010

trykkleifer


noen som har studert bildet mitt godt, så ser de at det er en skrivefeil der. det står faktisk "Det teologiske faktultet". nå har de nettopp fått det fikset, det var visst en journalist som hadde gjort dem oppmerksomme på det. men nå skal fakultetet troligen legges under humaniora, så det kunne kanskje spart seg de pengene.

tirsdag 18. mai 2010

de bildene får visst komme en annen dag, for billedopplastninga var ikke samarbeidsvillig idag.

det er blitt sent, det er blitt kveld, og Noddy er sliten det kjenner han selv, imorgen er nok en dag..

med den fengende barnetv-sangen går jeg snart til ro. klokka på bloggen stemmer aldri, den er 20:33 nå, jeg jeg skal spise kvelds, prate litt med mamma og gjøre klar noen ting til imorgen, før jeg kryper under dyna, men noe senere enn 10 blir det ikke. jeg skriver hjemmeeksamen, og når man itilegg ikke er helt iform, tappes kreftene fort. oppgava er kjempespennende, så jeg klager ikke. det blir to intense skrivedager onsdag og torsdag, etterfulgt av en litt nervøs morgen på fredag, hvor jeg kommer til å printe ut og levere oppgave minst en time før vi behøver, sånn i tilfelle printer ikke funker eller noe lignende skummelt noe.

gleder meg til å få en kopp te med Vibeke imorgen, og avlevere bursdagspresangen hennes, som jeg syns var ganske så kreativ (se bilder i neste blogginnlegg). ellers skal det produseres tekst imorgen, fra morgen til kveld. Hva jeg skriver om? jo det skal eg fortell dykk:
Der ønskes:
1)En kommenterende gjennomgang af Vølvens spådom st.21-26
2) På baggrund af teksten og under inddragelse af relevante dele af det øvrige pensum en redegørelse for og en diskussion af forholdet mellom aser og vaner i nordisk mytologi.

Jeg elsker dette semesteret:)

mandag 17. mai 2010

ord for natten

den beste måten å ro meg ned på, er med avslappende musikk, eller en lydbok. Helst en historie jeg kjenner fra før, for skal jeg konsentrere meg dypt så forsvinner jo litt av poenget. I kveld er sånn kveld hvor jeg lytter til lydbok og prøver å koble av. jeg er sliten og litt småstressa. stressdyret heter ikke bare eksamen, det heter flytting og sommerjobb og planlegging. det er vanskelig å konsentrere seg om en ting, når det er så mye annet som surrer rundt der oppe.

skriving er også på en måte terapi. jeg har diktet fortellinger lenge før jeg kunne bokstavene. Jeg tror de fremdeles sitter der inne ett sted, disse historiene jeg diktet som barn. de ble avløst av ungdomsnoveller om kjærlighetssorg, selvmord og spiseforstyrelser. på videregående ble de til kåserier og etterhvert til mere seriøse tekster.

jeg skriver ikke lenger. ikke på den måten jeg gjorde før. alt på universitetsnivå skal være så innmari gjeonnomtenkt og godt begrunnet. du skal ha en plan bak hver eneste setning. slik var det aldri på ungdomskolen. jeg visste ikke hvordan historien endte. på universitetet skal du ha en hypotese, en formening om oppgavens svar før du begynner på den. det er noen ganger uendelig slitsomt. men også inspirerende og viktig.

skal du skrive en hel bok, må du ha kunnskap om hvordan den ender. du må sette rollefigurer opp mot hverandre og mot seg selv, du må vite hvem de er og hva de står for. hva som driver dem.

jeg vil skrive en bok en gang. jeg vil skrive mange. men en av dem, minst en av dem, skal være fri fantasi. jeg håper at norsklæreren min fra ungdomskolen leser den og tenker: så bra at vi fortalte henne at hun var flink til å skrive. Så bra at vi ga henne selvtillit.

Det er sovetid og det er drømmetid. Nattehimmelen i Århus er mørk, herfra kan jeg ikke se om stjernene blinker. Jeg kryper under dyna og slukker lyset, ber en bønn og sender varme tanker til dem der hjemme. men først, dette behovet for å utrykke seg på papir. eller på skjermen iallefall. jeg hadde masse kladde og skrivebøker da jeg var yngre, nå går det mest i dataskrift. huskelister er fremdeles på papir, og delvis forelesningsnotatene mine. det eneste du ikke kan gjøre på pceen, er å tegne små, meningsløse tegninger ved siden av og rundt notatene. det et nok en vane jeg aldri legger fra meg, og jeg ser for meg jeg litt flau prøver å dekke over de små skribleriene rundt notatene mine når jeg er på veiledning for masteroppgava. smilefjes og blomster, rare mennesker som ikke er mennesker.

jeg håper jeg aldri slutter å skrive.

lørdag 15. mai 2010

Iam singing in the rain, just singing in the rain...

Den sangen minner meg om Marie på to måter: den var standard oppvarmingssang på teatergruppa vi gikk i, og vi var å så musikalen sammen høsten 2008, i Oslo.
Det er fint at sanger kan minne en om folk.spesielle personer. Når jeg tenker på Marie så tenker jeg på kråkeboller (en slags type kanelboller)fra Markedet, kortspill i Festiviteten mens vi venta på å skulle inn på scenen, rusleturer på kaia og over til Risøynå eller Bakarøynå, Musicaler, Harry Potter og noen av og til veldig merkelige samtaler og sms`er som ingen andre hadde funnet mening i. Da vi (nesten) gikk oss vil på Grunerløkka, og da vi lette etter moskeer på Grønland. Da vi så 4-5 teaterstykker på en dag, heldigvis med litt pause immellom. Tog ut til ingenmannsland for å besøke Marie på folkehøgskolen, Marie og Tiril hos meg i København.

Sangen passer idag fordi det striregner ute. jeg er veldig lykkelig over å slippe å gå ut igjen, jeg ble vått nok da jeg gikk hjem fra skolen, etter ett par timer på lesesalen. jeg måtte dit idag, for ellers hadde jeg aldri fått lest noe, fordi jeg aldri hadde stått opp. også er det en fin gåtur frem og tilbake, selv om hjemturen som sagt ble en våt opplevelse. Det beste i verden er å være våt og kald og så komme hjem og krype under dyna eller ullteppet. å ligge å lytte til regnet som slår mot bakken og mot vindusruta. å ha god samvittighet fordi man tross alt har vært ute:)

fredag 14. mai 2010

the sound of silence

klokka nærmer seg 3 på natta, og jeg angrer på at jeg ikke har kjøpt ørepropper. jeg har ett godt sovehjerte, men å sovne til lyden av naboenes fest er noe mere komplisert.
jeg er blitt for gammel til å bo i studentkollektiv. jeg vil gjerne ha min egen døgnrytme, ikke følge naboenes. har fått kjellerleilighet for høsten og gleder meg til å kun ha en nabo å forholde meg til. til at jeg kan la frokostoppvasken stå til etter skolen og til å slippe å irritere meg over at den som har kjøkkentjeneste ikke har tømt søppelet. for den eneste å bli irritert på da er jo isåfall meg selv.

nå må de snart være trøtte der inne, eller blir ikke dansker det?

torsdag 13. mai 2010

ostepop og youtube.

jeg våkna litt over 7 idag og tenkte: hvorfor iall verden er jeg våken så tidelig? tror det kalles posteksamensstress, uroen jeg hadde natt til onsdag om ikke å våkne tidsnok fordi vekkerklokka klikka, ikke rekke bussen, ikke være registrert for å ta eksamen, osv. osv., hadde satt så dype spor at de holdt seg til dagen etter. jeg skrudde på pceen, spiste frokost og....gikk og la meg igjen. og sov altfor lenge, men hvorfor skulle jeg ikke det? ikke skulle jeg rekke noe og ikke lå det nå det noen spesielle forventninger om hva jeg skulle gjøre denne dagen. en behagelig følelse.

så sånn bortsett fra å rydde litt, støvsuge, handle og besvare ett par mailer, har jeg vært utrolig lat idag. Kine mente at det skal man ha lov til når man har hatt eksamen. så da ga den dårlige samvittigheten min slipp.

imorgen er det uni igjen, norrøne guder og riter.

tirsdag 11. mai 2010

ikke få panikk, ikke få panikk

jeg er nervøs og avslappet på samme tid. jeg hater gramatikk over alt på jord, og får lyst til å slenge bøkene dit pepperen gror. jeg kobler av og ser på youtubeklipp. ringer pappa. spiser sjokolade. er nervøs og utålmodig og sliten. vil bare ha det overstått. 4 timers skriftlig propedeutikk står på planen imorgen, og jeg har ikke halvparten så god kontroll som jeg burde. jeg luller meg inn i den tryggheten det gir å få ha med bøkene. og at vi får en kjent tekst.leser gjentatte ganger gjennom tekstene vi har jobbet med den siste måneden, for å memomere sånn ca hva de handler om. husker ingenting om svake verber, eller hvor det skal være bindestrek og hvor de ikke skal være det.

imorgen klokken 13:00 er det over.

tirsdag 4. mai 2010

Loosing my religion

Religionssociologen Phil Zuckerman har tilbragt ett år i Danmark, sammen med familien sin, for å undersøke Danskenes religiøsitet, eller snarere mangelen på den. Han har også tilbragt deler av tiden i Sverige. Zuckerman er facineres av hvordan skandinavierne, som ligger på topp ti over høyeste levestandard i verden, og som scorer høyt på undersøkelser om lykke, har ett så avslappa forhold til Gud. 80% av Danskene er medlem av Folkekirken, men av denne gruppen er kun en liten del aktive og engasjerte i menighetsarbeide. Dansker døpes, konfirmeres, giftes, døper sine barn, konfirmerer sine barn,og begraves, i Folkekirkens regi. Det er mulig å velge bort å betale skatt til Folkekirken, men de fleste gjør det uten å tenke særlig over det.

jeg kan forstå at 14-15åringer konfirmeres fordi vennene gjør det, fordi foreldrene vil det eller pga gavene. men jeg har litt vanskeligere for å skjønne hvorfor 30åringen velger å døpe sitt barn i en kirke med en menighet han/hun aldri har tilhørt, men kun viet seg i. Her er det ett valg det står om, ett reelt valg. hvorfor døper man barnet hvis man ikke tror på Gud, lurer jeg på. selvfølgelig kan du godt tror på Gud uten å være tilknyttet en menighet. men intervjuobjektene til Zuckerman kan finne på å si at hverken jeg eller min kone er kristne, men vi ønsket likevel å døpe barnet vårt.

Kristendommen er en folketradisjon i Skandinavia. den er noe vi gjør, den er ett slags rituale. Det er høytidelig og det er flott å ha fest i kirken. men hvor blir alle brudeparene, småbarnsfamiliene og ungdommene av resten av året?

Jeg glemte en ting. Julegudstjenesten. Julegudstjenesten er også en del av folketradisjonen. det blir ikke jul uten, sier folk, mens barna drar pappa utålmodig i armen og vil ha julegaver NÅ.

jeg sier ikke dette for å være slem, for å kritisere noen. jeg er verdens dårligste til å gå i kirken selv, jeg liker å sove om søndagene. liker å ha god tid. jeg er bare så vannvittig fasinert av "kulturkristendommen". nysjerrig på hvordan verden, eller rettere skandinavia, ser ut om 10år, om 20år. vil mine "hedenske" venner også sende sine barn til konfirmansjonsundervisning i kirken? og hva vil jeg selv gjøre, hvis min 14åring setter foten bestemt ned og sier han ikke vil kofirmeres kirkelig, men borgerlig? eller kanskje slett ikke konfirmeres i det hele tatt?

religion er og blir ett spennende tema.

søndag 25. april 2010

Norden i mitt hjerte

som 19åring reiste jeg til Danmark for å arbeide på ett av de særeste stedene en 19åring kunne finne på å reise til. særlig en sjenert 19åring. det fjernet alle fordommer folk i haugesund måtte ha om meg som mammas lille pike, det er iallefall helt sikkert. familien min fikk seg ett passe stort sjokk, de var klare for å sende meg på folkehøgskole. etter å tilbragt ni måneder med å lage mat sammen med to fantastisk søte damer, og prøve å kommunisere med menn som hadde det så dårlig med seg selv at mange av dem knappt nok enset at det var en omverden, var det påtide å reise hjem. det ville iallefall de fleste forestille seg. joda, jeg reise hjem, men etter 3 uker reiste jeg videre til Finland, til verdens yndigste lille øy, med 1200 innbyggere. det må vel faktisk sies å være ett større kultursjokk en København. å arbeide i ett annet land fristet til gjentagelse, og jeg tilbragte syv uker den påfølgende sommer med å vaske hotellrom i gøteborg. det er jo ikke noe vi nordmenn gjør, fordi det er langt dårligere betatlt enn i norge. det er svenskene som kommer til oss for å søke jobb, ikke omvendt.

jeg er glad for at jeg har tord å tenke litt annerledes. det har gitt meg noen gode opplevelser og noen viktige erfaringer. og jeg har lært en hel masse fantastiske mennesker å kjenne. og det har gitt meg ett helt spesielt forhold til Norden.

derfor er det vel heller ikke så overraskende at en viktig faktor for at jeg valgte den masteren jeg gjorde, er at den innkluderer kortere studieopphold i sverige, danmark og finland, for å besøke de andre skolene som er med i mastersamarbeidet, og lære av deres forelesere. genialt konsept spør du meg. jeg gleder meg allerede som en liten unge, til å reise til Helsinki:)
det er helg,og det har det vært en stund, og den er faktisk snart slutt. snart møter ukedagene oss med sin harde brutalitet, min starter med forelesning klokken kvart over 8 imorgen. heldigvis er det ett fag jeg liker godt.

de siste dagenes lykkerus over at jeg kom inn på drømmemasteren min, har ikke akkurat hatt positiv effekt for skolearbeidet. men litt fri skal man da også unne seg.

det jeg virkelig nyter med dette semesteret, er at jeg ikke har en masse ekstra ansvar. det er ikke noe jeg aboslut skal hele tiden. det gir en helt annen frihet. pga språkfag har jeg mye mere undervisning enn jeg har hatt de siste 3årene, men jeg har ikke til enhver tid hengende over meg en masse ting jeg burde ha gjort, og jeg slipper å gå rundt med følelsen av å ikke være tilstrekkelig, av å ikke yte nok. jeg tror alle trenger sånne avbrekk. det behøver ikke være ett helt semester, det kan godt være bare for en måned eller to og.

reise bort, prøv noe annet. reis til sverige eller reis til USA, England eller Egypt. Go Somewhere!

fredag 23. april 2010

vestlandet-østlandet 1-0

er det noe jeg virkelig savner her, så er det regn. mennesker rundt meg påstår at det kan regne masse i århus, men jeg har vanskelig for å tro dem. vi har jo ikke hatt en eneste skikkelig regnskyll her. pingleregn!

kanskje det er derfor jeg vil til Bergen i høst? vil og vil, jeg vil vel ikke egentlig flytte noen steder, skulle veldig gjerne holdt meg i rogaland. problemet er at de har ikke den masteren jeg vil ha, det har derimot bergen og oslo. oslo er fjernet fra listen som uaktuelt, den lå der en god stund. den er sikkert helt ok som by, og jeg tror gjerne på at det er fint å studere der, men jeg orker ikke. jeg orker ikke tidlige bilettbestillinger eller nådeløse timer på bussen. jeg vil ha fleksibilitet, jeg vil kunne reise hjem når jeg vil. jeg har bodd hjemmefra i snart fem år nå, og vil absolut hevde å være selvstendig. jeg er ikke avhengig av å ha mamma og pappa inærheten. men hvis jeg kan velge, slik jeg kunne nå, så sier jeg ja takk til vestlandet, til kystbussen og til lange dager tilbragt på lesesalen mens du håper at regnskyllen kan gi seg så du får syklet hjem til hybelen.

med planer om å ta 10poeng metodistteologi kommer jeg uansett til å tilbringe flere helger i oslo, så det er ikke fare for at jeg glemmer hvordan hovedstaden ser ut iår heller (var der fire ganger i høst).

på torsdag skal det være båtrace, en vennskapelig konkurranse mellom fakultetene, og jeg vedder på at det er da regnet kommer til å pøse ned. la oss håpe det ikke gjør det, men please, jeg trenger litt regn snart. jeg har bodd i København i 9 måneder, så jeg vet det kan regne i danmark. bevis det!

torsdag 22. april 2010

Kua i Bømlafjordtunnelen. R.I.P Gustav Lorentzen

I høstferien for ett par-tre år siden var pappa og jeg på dagstur til Bergen. jeg har alltid vært glad i å dikte historier, så da vi kom til Bømlafjordtunnelen begynte jeg å fortelle om kua med fletter (se her kommer det en ku i tunnelen), grevlingen i taket, og andre dyr fra Knutsen og Ludvigsens verden, som sammen med en rekke andre merkelige skapninger og politikere syntes å passe perfekt inn i historien min. jeg skrev den aldri ned, og det er kanskje like greit. den passet best inn der og da, og den holdt pappa våken, noe som var en viktig målsetting. Men jeg husker at deler av poenget var hvordan man fikk kua og grevlingen ut av tunnelen, slik at tunneldriften kunne fortsette som før. jeg tror kongen var innvolvert og, for hvem vet; "kanskje kommer kongen".

Vi hadde alle sangene på kasett da jeg var liten, spilt av fra plate. ja, vi hadde platespiller, innmari kult:) så reiste jeg til kristiansund, eventyret om en melodi, dum og deilig, grevling i taket, kanskje kommer kongen, ku i tunnelen osv osv.

I Barnas beste samlingen med 10 eller 12 bøker, husker ikke helt, er det i teaterutgaven ett skuespill om kaptein knutsen. ja den sangen har vi jo også, "kaptein knutsen er en gammel mann..." og det store dyret med de mange hoder g tær.

nå må jeg skynde meg på forelesning, ble helt oppslukt av knutsen og ludvigsen-minner. jeg vil også bo i en tunnel!


http://www.youtube.com/watch?v=o2MOOQVhixw

lørdag 17. april 2010

Anyone who reads Harry Potter is going to hell

I alle fall ifølge ett par youtubeklipp. siden jeg har lest alle bøkene minst tre ganger på engelsk og på norsk, og har brukt 20 ETCS av bachelorgraden min på dem, innser jeg at jeg ligger veldig dårlig an. men til mitt forsvar så skal det sies at jeg leste dem i god tro.

http://www.christiananswers.net/q-eden/harrypotter.html er en av de sikkert utallige internettsider som viser oss farene ved å la barn og unge lese harry potter. det er veldig synd at min mor ikke hadde tilgang til denne typen nettsider da jeg var 12år. hun hadde vel stengt tatt ikke noe særlig internettilgang i det hele tatt. Dermed lot hun meg låne de første bøkene på biblioteket, og kjøpte tilogmed ett par av bøkene til meg. og hun er metodist, har vært prestefrue, og jobber på en kristen bokhandel. jeg er sjokkert! (og hun har lest bok 1-4)

så det finnes nok ikke store håpet hverken for meg eller min mor.

fredag 16. april 2010

plukk og mix master søkes

ikke en sånn maskin som vi kjører sammen brøddeigen med altså. det har vi hjemme i haugesund. det jeg gjerne vil ha er muligheten for å lese litt ved hvert universitet, litt sånn som jeg har gjort med bacheloren min. for jeg vil gjerne ha religion og medier fra UIO, religion og migration fra MF, jødedom, kristendom og islam i en europeisk kontekst, fra UIB, og interkulturell kompetanse, fra MHS, og arabisk fra enten UIO eller UIB. Dårlig gjort at det ikke går altså.

Religion og politikk og sånn

"Religion er og bør være et personlig anliggende... det bliver farligt, når ens personlige tro underlægges religiøse forskrifter, hvor den enkeltes tro skal rette sig efter 1000år gamle bud og skrifter, og hvor samfundet skal inordne sig efter religiøse bud. I Danmark skelner vi mellem religion og politikk"

jeg har aldri hatt noe særlig sans for Anders Fogh Rasmussen, Danmarks tidligere statsminister. Men jeg skulle gjerne lest resten av Foghs Rasmussens tale. Dette utdraget av den er hentet fra boken "Samfund uden Gud", skrevet av Phillip Zuckerman.
Zukerman snakker om forholdet mellom religion og politikk, i USA og i Skandinavia. I USA viste en undersøkelse at 64% av de spurte amerikanerne var enige i påstanden "Politikere, der ikke tror på Gud, er uegnede til at påtage sig offentlige embeder". Tallene var, ikke særlig overraskende, 8% for dansker og 15% for svensker.

Men unnskyld meg: Danmark kar folkekirke. 1% av det du betaler i skatt går til folkekirken. likegyldig om de er aktive eller passive, så er faktisk ca 80% av Danmarks befolkning medlem av folkekirken. påskedagene, kristi himmelfart, pinsedag og tilogmed store bededag, er offentlige fridager. Samme søren hvor objektiv forskning og undervisning man bedriver på det teologiske fakultetet i Århus så har vi like fullt fri fra undervisningen på Store Bededag. I Danmark blir en langt større andel av 15åringene konfirmert kirkelig, kun ett fåtall står til borgerlig konfirmasjon, sammenlignet med Norge. (Ikke for det at Norge er noe særlig relevant å sammenligne med her, men dog.)

Ja, det er ett faktum at Skandinavia består av den minst religiøse befolkningen på jord. men kom ikke her å si, Herr Fogh Rasmussen, at religion og politikk ikke blandes i Danmark, for det har jeg null tro på.

Kjell Magne Bondevik, Norsk statsminister i 2(?) perioder, og nå leder ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, påpekte i forbindelse med Fogh Rasmussens inntog som NATO-leder, hvor viktig det er med dialog. Tyrkia var skeptiske til Fogh Rasmussens som leder for NATO pga hans åpenbare problemer med å kommunisere med Mellomøsten. Kanskje hadde Fogh Rasmussen trengt seg ett kurs i interkulturell kompetanse ved MHS? han hadde iallefall ikke hatt vondt av å tenke nytt. Det kan sies mye om Bondevik som statsminister, men han var idet minste ikke redd for å vise hva som var hans trosgrunnlag. Jeg har på ingen måte som ideal at politikere absolutt skal tro på Gud, men jeg forstår den amerikanske tankegangen. hvis de ikke tror på Gud, Javhe, Allah el. syns jeg heller de kan si at de er ateister eller agnostikere. og vær åpen og ærlig om at du ikke har gode nok kunnskaper om andre religioner og trossamfunn.

Jeg vil ikke ha politikere som står med lua i hånda og unnskylder hver minste lille ting andre måtte føle at har blitt gjort urett mot dem, av nordmenn. jeg vil bare ha politkere som reflekterer over hvilken posisjon de er i, hvor stor makt de har til å styre våre tankebaner. vi liker å kalle oss individualiser og mener vi selv kan finne løsningen på ting, men i virkeligheten er vi veldig avhengige av at noen forteller oss hva vi skal gjøre.

Jeg er veldig dårlig til å skrive sammenhengende og reflektere tekster, sånn helt spontant. artikkler og oppgaver jeg skriver i skolesammenheng er nøye gjennomarbeidet. det skal derfor tilføyes at dette kun er tanker jeg tenker akkurat nå, og ikke noe jeg vil dømmes utifra eller som jeg forventer kritikk på. det er bare tanker, og heldigvis har vi lov til det. og jeg satser på å skrive med litt mere utfyllende etterhvert, slik at de får en sammenheng.

torsdag 15. april 2010

tanker på en torsdag

det blåser ute, og jeg blir minnet om at det fine været vi har hatt nå ikke varer for evig. selv om jeg har tilbragt 6 timer på skolen idag, har jeg også gått til og fra skolen, noe som tar ca en halvtime hver vei, og sittet utenfor fakultetet sammen med Maria, og nytt solens varme. vi vurderte å flytte med oss arabiskbøkene ut, men konstaterte at det neppe hadde blitt særlig effektivt.

kanskje er det egentlig fint om det blir litt overskyet idag, for så blir det ikke fullt så ille å sitte inne med oppgaveskriving i helga.
ok, jeg er et svakt menneske, jeg endte opp på facebook idag. sånn er det når man bor utenlands, man trenger å ha litt kontroll med hva som skjer der hjemme. men jeg hadde vel egentlig ikke gått glipp av noe særligt, suprise, suprise.

mandag 12. april 2010

årets første is

det var egentlig litt i kaldeste laget, men Mette Marie og jeg skulle likevel ha en is igår. det var årets første utendørsspisende-is, kjøpt på 7eleven og fortært utenfor domkirken i Århus, som vi forøvrig også var til gudstjeneste i.
Luften er stadig kald, det er solen som lurer oss til å tro at det er varmere enn det er. Likevel er det fantastisk med dette været! jeg liker århus mye bedre nå enn jeg gjorde i vinter, bare så synd at resten av tiden her primært brukes til eksamenslesning og oppgaveskrivning.

kanskje jeg skal joine ANSA på 17.mai. har hjemmeeksamen 18.-21.mai, men jeg har jo hele helgen før det til å repetere.





(jeg sa ingenting om hvorvidt det var lov å blogge eller ikke, i "eksperimentet mitt")

søndag 11. april 2010

et eksperiment

hvor mange timer i uka bruker jeg foran computeren? Altfor mange.

eksperimentet går ut på å finne ut i hvor stor grad jeg kan klare meg uten.
fra akkurat nå, klokken 15:53, og frem til ca samme tidspunkt søndag 18.april, er msn messenger strengt forbudt. det har jeg sikret meg ved å slette den. I samme tidsperiode er facebook også forbudt, kontoen er ikke sletta, så her blir det min egen viljestyrke som settes på prøve.

hvor mange ganger til dagen trenger man å sjekke mailen sin? En. Ikke to, ikke tre, og definitivt ikke fem. og trenger man strengt tatt å sjekke den hver dag? som en del av eksperimentet skal jeg sjekke hotmailen min tirsdag morgen og torsdag morgen. de samme dagene som jeg også sjekker mailen til NEVO, organisasjonen min. hvis folk vil meg noe som krever hastig svar, så får de ringe.

Jeg tror at resultatet av dette eksperimentet vil bli en markant nedgang i internettbruk. De tingene jeg ellers bruker nettet til, er aviser, nettbank og litt søk i forbindelse med skolearbeid. så går det vel endel tid til å sjekke ut ting på youtube og, derfor: youtube er også forbudt.

Den mest interessante delen av prosjektet er jo egentlig: hva vil jeg nå bruke den tiden til, som jeg vanligvis bruker på nettet? noen gjetninger: skolearbeid, søvn, husarbeid. De to første henger definitivt sammen. jeg har en tendens til å være pålogget messenger om kvelden, og det har en tendens til å sende meg senere i seng. som igjen gjør at jeg står senere opp, og får mindre ut av dagen. for lets face it: den ekstra tiden jeg er våken om kvelden inneholder veldig sjelden skolearbeide.

Let the prosject begin! :)

lørdag 10. april 2010

Frustrasjon

jeg har vært på skolen i 6 timer idag, og jeg har ikke fått gjort en døyt. jeg har prøvd og prøvd, både alene og sammen med Teresa, men jeg forstår ingenting av leksa til mandag. ok, jeg har vel kanskje ikke gjort ingenting, jeg har fått repetert en god del om verb. fikk en god gåtur frem og tilbake til uni og. men det er stadig vekk uendelig frustrende å ikke ha fått til leksa.

kanskje imorgen er en bedre dag? kanskje alt plutselig vil klarne opp i hodet mitt da? la oss håpe det.

torsdag 8. april 2010

Undskyld mig, men jeg ved ikke hvor jeg er

det ville unektelig vært ett underlig spørsmål å stille. Jeg vet at jeg er på jorden, at jeg er i verdensdelen Europa, i landet Danmark og i byen Århus, men utover det er jeg helt lost" ser jeg for meg at jeg skulle forklare. heldigvis så slapp jeg det, for plutselig oppdaget jeg noe som så kjent ut, og visste med en gang hvor jeg var hen.

når man ha bodd ett sted en stund, synes man at man burde kunne klare seg uten kart. etter to dager i Kaskinen klart jeg meg helt supert uten kart. Men Kaskinen er også Finlands minste by, med 1500innbyggere. og det er en øy, så det begrenser også muligheten for å gå seg vill, før eller siden treffer du på havet. Jeg tror jeg er et øymenneske.

jeg skulle virkelig ønske jeg hadde litt bedre retningssans enn det jeg har. det var visst ikke en arvelig egenskap, ellers skulle jeg fått den av pappa. mamma er like forvirret på nye steder som meg.

jeg klarer meg fint på egenhånd, hvis jeg bare får litt tid til å orientere meg. og jeg har fått en veldig lav terskel for å spørre om hjelp.

jeg tror uansett jeg skal ha kartet i jakkelomma en stund til.

mandag 5. april 2010

Vi ber alle passasjerer om at bagasje og personlige eiendeler ikke efterlades uden oppsyn

Jeg nyter siste rest av påskeferie og mimrer over fine påskedager tilbragt i Nord-Sjælland. jeg er heldig som har så mange venner å besøke, så mange steder å reise til. jeg har også bestemt meg for at det ikke gjør så mye at jeg ikke bor i københavn, den er jo så genialt fin å besøke, og jeg kommer alltid tilbake.

jeg har tatt endel tog disse dagene, noe som er en mye mere behagelig opplevelse i danmark enn i norge. og det er deilig at avstandene ikke er så lange.

jeg tilbragte noen herlige timer i Køge hos Birthe, som jeg ikke har sett på nesten 3år. vi arbeidet i Gøteborg sommeren 2007 begge to, som sommerjobbere gjennom Nordjobb. så har jeg vært hos en av de herligste danskene jeg kjenner, Majken, i København, gått tur om kvelden på Nørrebro, sett film til de sene nattetimer, drukket caffe latte på Cafe Retro og snakket, snakket og snakket. Det er så fantastisk hvordan det med noen mennesker ikke spiller noen rolle at jeg ikke ser dem mere enn en gang iåret, fordi man har det gode, umiddelbare kontakten med en gang.

Nå er det back to school, og snart eksamen. oppgaveskrivning og repetisjon, lange dager på lesesalen. men er det ikke nettopp dette som gjør at vi fortjener sommerferien litt ekstra? det velger jeg iallefall å tro.

mandag 29. mars 2010

Its home

Jeg skal dit imorgen, og jeg gleder meg som en liten unge. Byen som fanget hjertet mitt for fire år siden. Byen med deilige parker å spaserere i, sjarmerende husfasader og koselige kafeer du kan tilbringe flere timer på uten å merke at tiden har gått. jeg kommer alltid tilbake, med et smil på leppene og en god følelse i magen. Det er så mange minner, samtidig er det alltid noe nytt å oppdage. Og hver gang jeg vender tilbake dit, lurer jeg på hvorfor det ikke er der jeg bor. jeg tilbragte fire fantastiske uker der i sommer, og igjen spørsmålet: hvorfor blir jeg ikke? nå som jeg vet at København er mere for meg enn bare "det året", året med de første prøvende skrittene ut i verden, med verdens merkeligste arbeidsplass, verdens beste romkamerater og en forunderlig blanding av ekstatisk glede, hjemlengsel og begravelse, tekrus på kjøkkenet, Christina som baker kaker, Agnes "Nine million bicycles in Bejing" på repeat, sykkelturer og turer i parken, Ritz Ratz, sjømannskirke, gospel, seminarer, konflikter, trygghet og vennskap for livet.

Nå som jeg vet København også betyr andre ting for meg, at byen vokser sammen med meg. kanskje til høsten, kanskje om ett par år. kanskje aldri. fordi jeg ikke helt våger.

onsdag 24. mars 2010

Get involved.

http://www.youtube.com/watch?v=VE0mRmTRbfY

jeg har enda ikke helt skjønt hvordan jeg kan legge en video inn på bloggen min, men her er iallefall linken til en jeg liker godt. grunnen til å poste den her er for å irritere venner og familie som har hørt om aktiv ungdom og EVS litt for mange ganger, og samtidig dele det med dere som ikke har vært så heldige/uheldige å høre om det enda.

god lesning: http://www.aktivungdom.eu/
eller du kan få kortvariaten:

Poenget med Aktiv ungdom, eller youth in action som det heter på engelsk er å få ungdom til å engasjere seg, både på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. kanskje titter du innom bloggen min fordi det ligger link til den på MHS sine sider, også tenker du; hm, kanskje det egentlig ikke var studier jeg ville helt enda, ett år i England, Danmark eller Polen høres da mye kulere ut. for da kunne jeg jobbe med ungdommer på sånn KFUM-KFUK møtested, eller på ett pleiehjem, eller i en barnehage, eller på en musikkfestival eller... muligheten er mange.

Jobber du med ungdom? hva med å lage ett prosjekt sammen med en ungdomsgruppe/kor/speidergruppe el. fra Tyskland, Frankrike eller Estland? noen utgifter vil falle på dere, men langt færre enn om dere skulle finansiere alt selv. ungdom lærer utrolig mye av å møte ungdom fra andre land og bakgrunner enn dem selv, og dere som ledere vil trolig lære en masse også.


det var dagens progagandavirksomhet fra min side. noe jeg ærlig talt syns europakommisjonen kunne gitt meg litt penger for, jeg gjør allerede masse gratisarbeide for dem;)

I dont know how to love him

TRY NOT TO GET WORRIED. fra Jesus Christ Superstar

MARY MAGDALENE: Try not to get worried, try not to turn on to
Problems that upset you, oh.
Don't you know
Everything's alright, yes, everything's fine.
And we want you to sleep well tonight.
Let the world turn without you tonight.
If we try, we'll get by, so forget all about us tonight

APOSTLES' WIVES:Everything's alright, yes, everything's alright, yes.

MARY MAGDALENE: Sleep and I shall soothe you, calm you, and anoint you.
Myrrh for your hot forehead, oh.
Then you'll feel
Everything's alright, yes, everything's fine.
And it's cool, and the ointment's sweet
For the fire in your head and feet.
Close your eyes, close your eyes
And relax, think of nothing tonight.

APOSTLES' WIVES:Everything's alright, yes, everything's alright, yes.

JUDAS: Woman your fine ointment, brand new and expensive
Should have been saved for the poor.
Why has it been wasted? We could have raised maybe
Three hundred silver pieces or more.
People who are hungry, people who are starving
They matter more than your feet and hair!

MARY MAGDALENE: Try not to get worried, try not to turn on to
Problems that upset you, oh.
Don't you know

APOSTLES' WIVES and MARY:Everything's alright, yes, everything's alright, yes.

JESUS: Surely you're not saying we have the resources
To save the poor from their lot?
There will be poor always, pathetically struggling.
Look at the good things you've got.
Think while you still have me!
Move while you still see me!
You'll be lost, and you'll be sorry when I'm gone.

MARY MAGDALENE:Sleep and I shall soothe you, calm you and anoint you.
Myrrh for your hot forehead/
Then you'll feel
Everything's alright, yes, everything's fine.
And it's cool and the ointment's sweet
For the fire in your head and feet.
Close your eyes, close your eyes, and relax
Think of nothing tonight.

APOSTLES' WIVES: Everything's alright, yes, everything's alright, yes.

MARY MAGDALENE:Close your eyes, close your eyes, and relax


Tenk for ett stort ansvar Jesus bar på. Han må ha følt seg veldig alene, særlig da disiplene en etter en sovnet, etter å ha lovet å våke sammen med ham i Getsemane.

Jeg er ikke noe flink til snakke om troen min. Jeg syns bestandig at andre utrykker det på en så mye bedre måte enn meg. Jeg elsker å skrive, jeg har diktet fortellinger lenge før jeg kunne alfabetet. De sprang ut av billedbøker, legokataloger og en av de særeste tingene: NAFs veibok. De siste årene har jeg også blitt mere komfortabel med å snakke foran folk. fått større tro på at det jeg har å si er noe verdt. Men jeg er fremdeles ikke så flink til å snakke om Jesus. Selv om vi møter ham overalt, hver dag. Jeg går på ett teologisk fakultet,og de kan skryte av å ha så objektiv innfallsvinkel på forskninga som de vil, lets face it people: vi ville aldri hatt ett teologisk fakultet hvis det ikke var for at folk trodde. Vi kan godt betvile Jesu eksistens, ja kanskje var han bare en litt forskrudd person som gik rundt i Israel med "gjengen" sin og horene sine og fortalte røverhistorier. Hvis det er sånn det er, så er vi mange som ble lurt. En hel verden ble lurt. Morsomt.

Nå er det jo ikke det teologene sier da. heldigvis.men de er flinke til å poengtere at det er vitenskap de driver med. En søt historie fra Christinas klasse, var da foreleseren skulle gå å å kopiere noe midt i timen, og ba klassen om at hvis det kom noen å spurte hvorfor de ikke hadde lærer, så skulle de si at de lyttet til den hellige ånd. det syns jeg bare var helt genialt sagt! og det viser at det finnes håp for teologene i danmark og;)

Jesus viser følelser i Bibelen. Han er ikke 100% snill og søt hele tiden. hvis han hadde vært det, tror jeg ikke han hadde vært så omstridt heller. kanskje går musicalen "Jesus Christ Superstar" litt langt, men den beskriver Jesu følelsesliv på en helt annen måte enn andre historier jeg kjenner, og det er kanskje det jeg liker så godt ved den. og forholdet til Maria Magdalena,som den katolske kirke definitivt har prøvd å dekke over. hvis det var ett forhold da. det er iallefall en fascinerende vinkling på historien. Men at de giftet seg, det har jeg ikke særlig tro på. "Davinchi-koden" vant ikke mitt hjerte. For Jesus vant det lenge før.

mandag 22. mars 2010

http://www.youtube.com/watch?v=h64038kzGg8

onsdag 17. mars 2010

ikke hjemlengsel, men en erkjennelse av hvor jeg dypest sett hører til

Jeg aner ikke hva som skjer med meg,
men noe viktig har forandret seg.
I det siste har jeg følt at jeg
er et annet sted.
Jeg har sunget gamle sanger, og de har
minnet meg om det som var.
Om hvem jeg er og hvor jeg kom fra.
Fått meg til å se.

Har jeg noen gang fortalt deg
at i alt jeg gjorde, var du med?
Haugaland, jeg hører stemmen din,
og nå kommer jeg hjem.
Men hvis du synes jeg er fremmed,
er det ingen steder jeg kan dra.
For Haugalandet
er stedet hjertet mitt er fra.

Jeg har seilt i stormer uten å forlise.
Bevist for alle det vi må bevise.
Mistet venner det var rett å miste.
Men noen kom for å bli.
Jeg har lekt med kjærlighet - for så å stikke.
Stjålet drømmer, ja, jeg nekter ikke.
Jeg har kjørt meg hardt, hørt klokken tikke:
Livet flyr forbi.

Har jeg noen gang fortalt deg
at i alt jeg gjorde, var du med?
Haugaland, jeg hører stemmen din,
og nå kommer jeg hjem.
Men hvis du synes jeg er fremmed,
er det ingen steder jeg kan dra.
For Haugalandet
er stedet hjertet mitt er fra.

Jeg har våknet her for siste gangen;
i et ensomt rom med den tomme klangen
av ingenting. Den varme flammen
sluknet nå i stad.
Men jeg kjenner klart hvor veien går,
og jeg vet hva jeg gjør i morgen.
Når kinn er kysset, farvel er sagt,
vil jeg reise herifra.

Har jeg noen gang fortalt deg
at i alt jeg gjorde, var du med?
Haugaland, jeg hører stemmen din,
og nå kommer jeg hjem.
Men hvis du synes jeg er fremmed,
er det ingen steder jeg kan dra.
For Haugalandet
er stedet hjertet mitt er fra.
(Doug McLean, Hanne Krogh)

en av de nydeligste velsignelsene som finnes

Må veien komme
deg i møte.
Må du alltid ha
vinden i ryggen.
Må solen skinne varmt
på ditt ansikt,
regnet falle mykt
på dine enger,
og, til vi møtes igjen,
må Gud bevare deg
i sin håndflate.


Go n-éirí an bóthar leat
Go raibh an ghaoth go brách ag do chúl
Go lonraí an ghrian go te ar d'aghaidh
Go dtite an bháisteach go mín ar do pháirceanna
Agus go mbuailimid le chéile arís,
Go gcoinní Dia i mbos A láimhe thú.

May the road rise to meet you
May the wind be always at your back
May the sun shine warm upon your face,
The rains fall soft upon your fields
And until we meet again
May God hold you in the hollow of His hand.

lørdag 13. mars 2010

Det vanskelige valget

UIO sin master i religion og samfunn gir god tid til å jobbe med masteroppgava (den er på 60ETCS), og vil dermed gi meg muligheten for å sette ut i livet en av prosjektideene jeg har i hodet, som krever endel resarch og feltarbeid. jeg ville elsker å kunne lese valgemnet religion og medier, som jeg har mulighet for der, og det burde være mulig å kombinere med å ta noen poeng arabisk, ettersom dette er på samme universitet.
The religious roots of europe, som finnes både i Oslo og Bergen, er fremdeles drømmemasteren min, med Europa og de tre verdensreligionene jødedom, kristendom og islam som hovedfokus, med studioeopphold i 3 andre nordiske land og Italia, og med språkfag som en integrert del av masteren.

Master in religion, society and global issues ved Menighetsfakultetet i Oslo gjør at jeg vil kunne fortsette med religion og migration, som er yndlingsfaget mitt denne våten, og legger også mye vekt på masteroppgava.

også har vi jo selvfølgelig København og Århus. Århus har center for samtidsreligion, og jeg vil elske å få jobbet med ett masterprosjekt tilknyttet det. København er københavn, noe mere er det ikke å si om det egentlig, jeg er forelsket i den byen. jeg kan lese en master i religionssosiologi, og det er billig og lettere å reise hjem enn århus. begge steder vil jeg kunne fortsette med språkfag (arabisk).

heldigvis så kan jeg ikke beatemme noe før jeg vet hvor jeg er kommet inn. og det gjør jeg ikke før i sommer. så hvorfor stresse?

Donkeyboy, pistaienøtter og sjokolade,vampyrer og msn-samtaler

siden det kommer til å bli lite eller ingen blogging kommende uke, tenkte jeg å blogge litt ikveld. for på mandag kveld klokken 19:07 ankommer mammas tog fra københavn, Århus!!!:) neida, ingen som gleder seg hysterisk her;)

er ganske så sliten etter en hektisk skoleuke, så ikveld slapper jeg av i mitt eget selskap, med god musikk, litt snaks og lettfordøyelig litteratur. på msn`en chatter jeg med Ingrid, som jeg/ vi (NEVO) håper å få sendt til tyskland som EVS-volontør, og ellers har jeg prata en god del med Hege idag, og med pappa på telefonen.gulvet er vasket og skap ryddet, alt er klart for besøk på mandag. naboene fester vilt borte i baren, jeg føler ikke noe spesielt behov for å gå bort dit. var på kino, eller biografen som det heter her, igår, og så Alice in Wonderland, med Mette Marie, min norske venninne som leser psykologi her nede. med 3D briller, det var innmari kult! ikke psykologi med 3Dbriller altså ,men filmen;)

merker at hodet blir slitent når man hele tiden skal forholde seg til ett annet språk. det var så deilig avslappende å være med mette marie og bare snakke norsk igår, man slipper å tenke på hvordan man formulerer seg hele tiden. er redd ei uke med først mamma på besøk og så tur til oslo kommer til å ødelegge Hildes dansk fullstendig, men det er verdt det.

Vamp på pceen gir meg små stikk av hjemlengsel. men også tanker om hvor sunt det er å bo vekk fra norge i perioder, så lærer man seg også mere å sette pris på det man har der hjemme.

og nå er det gud hjelpe meg bare to uker til påske! etter påske blir det total lesesalshenging med arabisk og skriving av oppgave og forskingskisse i religion og migration. forberedeleser til workskop i oslo i juni og små forsøk på å planelegge høsten, som ikke egentlig kan planlegges, fordi man idiotisk nok ikke vet hvor man kommer inn før tidligt juni senest august (danmark). I hate this system.
og jeg hater eksamenssystemet på teo.fakultetet, fordi jeg står i fare for å enten måtte skrive to hjemmeeksamenr samtidig, eller skrive en i mai og en i slutten av juni. ferie, hva er det for noe? ukjent begrep. kanskje jeg kan smiske med fakultetet om en spesialordning, med unnskyldning om fristene for ettersending av papirer til UIO. for det er faktisk en realitet, at ettersendingsfristen er 1.juli. så egentlig er det UIOs velvilje jeg trenger.

ellers må de sies å være innmari søte her på fakultetet, så jeg har ingenting å klage på. professorene mine er kjempeflinke, og veldig opptatt av å høre studentenes meninger. og det er alltid noen å spørre når man lurer på ting, enten forelesere, medstudenter eller fakultetssekretariatet.
Århus er herved anbefalt;)

onsdag 10. mars 2010

lesesalsgrublerier

klokka er ett par minutter over 3. om en time skal jeg bevege meg nedover mot byen og danskundervisninga. akkurat idag kunne jeg godt tenkt meg å sluppet. ikke fordi jeg vil ha fri, men fordi jeg er så godt igang med det jeg jobber med,og gjerne kunne tenkt meg å sittet flere timer her og arbeidet for meg selv, isteden for å gjøre dialogoppgaver og uttalelyder sammen med resten av klassen på danskundervisninga.

Arabisk er et fryktelig vanskelig språk å lære, men det er kjempegøy. etter forelesninga idag var jeg litt trøtt og tenkte at nå orker jeg ikke mere arabisk idag, men etter å ha sittet å hygget meg en stund med Harry Potter, og spist lunsj med Vibeke, hadde jeg masse energi til å gjøre lekser. jeg satt altså ikke å leste J.K. Rowling på lesesalen, det var i høst jeg kunne gjøre det uten å få dårlig samvittighet. men jeg skal, som nevnt i ett tidligere innlegg, prøve å gjøre bacheloroppgave mi om til en vitenskapelig artikkel, eller hva det nå heter. og oppgava mi er om nettopp harry potter.

mens jeg sitter å funderer på hvorfor danskene har tatt vekk J-en vår inni ord, sånn at det heter "køkken" isteden for "kjøkken", og "kød" istedenfor "kjøtt", mens de insisterer på å bruke den i ord som "øje" og høj" , slår det meg at: jeg vel for det første heller burde konsentrere meg om å få resten av leksene ferdig, isteden for å blogge, og for det andre, og viktigste poenget: at jeg så definitivt har funnet rett fagfelt å studere.

jeg blir nok aldri noe særlig god på hverken arabisk eller andre klassiske språk, så det er nok ikke den retningen jeg sånn helt skal bevege meg inn på, men det finnes jo så uendelig mye annet. Det geniale med religionsvitenskap er at det dekker over et så vidt felt. du kan se på forholdet stat/kirke i Norge eller andre land, og kanskje trekke inn statsvitenskap. du kan velge å fokusere kun på en religion, eller gjøre tverreligiøse studier. du kan gå i dybden på ett spesifikt religiøst fenomen. du kan se på nyreligiøsitet og spiritualitet, eller på samfundet på Jesu eller Muhammeds tid, på de første monoteister, eller på stammefolk i de dypeste skoger på det Afrikanske kontinent (hvis det nå er noen igjen av dem). du kan se på hvordan religiøse tradisjoner gjensidig påvirker hverandre, og på hvordan religion kan brukes som middel i konflikter og i konfliktløsning. eller du kan ta for deg en bok eller en bokserie,slik som jeg gjorde og se på hvilke religiøse symboler du finner der. osv. osv. mulighetene er mange, og jeg digger det! eh, nå får jeg vel kanskje se å komme meg tilbake til arabisken ja

tirsdag 9. mars 2010

hva spiser danskene?

her vil du nok bli skuffa, for de spiser og drikker mye det samme som oss. typisk matpakkemat er rugbrød med ost eller leverpostei. har en teori om at danskene spiser mere kjøtt enn oss, men vet ikke om det stemmer. det kan godt ha sammenheng med at jeg kjøpte en leverpostei for 2 uker siden og fremdeles har 3/4 igjen. er rett og slett ikke noe glad i kjøtt. fisk derimot, har jeg ett kjærlighetsforhold til.

de røde pølsene er det eneste med danmark jeg virkelig ikke kan fordra, bare synet gjør meg kvalm.

naboene mine er flinke til å lage mat, man får nesten litt prestasjonsangst. ingen grandiosa der i gården. ferdigpizza er ikke like populært i danmark som i norge tror jeg, det er ingen "grandiosa-folkets favoritt her.


jeg spiser vel stortsett det jeg spiser hjemme, som for eksempel:





Pannekaker med fyll. Kylling med nudler og grønnsaker

lørdag 6. mars 2010


Hilde har begynt å tegne selvportrett på paint, et nytt stadie av kjedsomhet.
Har vært forkjøla 4 dager nå, og begynner å bli passe lei.

fredag 5. mars 2010

Draw me close to You
Never let me go
I lay it all down again
To hear You say that I'm Your friend
You are my desire
No one else will do
'Cause nothing else could take Your place
To feel the warmth of Your embrace
Help me find the way
Bring me back to You
You're all I want
You're all I've ever needed
You're all I want
Help me know You are near



torsdag 4. mars 2010

æsj, det er kjedelig å skrive blogg når man ikke får noen kommentaret:(

onsdag 3. mars 2010

tanker på en onsdag

jeg har en tendens til å falle for gamle serier. jeg har ikke peiling på hva som går på tv for tiden hverken i danmark eller norge. har derimot sett en masse episoder av Brødrene Dal i det siste, og hadde blitt megaglad hvis noen kunne lagt ut tramteaterets: serum serum, pelle parafins bøljeband med randi og ronnis restaurant, den med automatspøkelsene, og hemmelighetene i b-by, på youtube.

jeg kommer til å returnere fra danmark uten å ha den aller minste peiling på hva som har foregått på norsk tv. det eneste jeg gidder følge med på er Nytt på nytt, men jeg merka at selv det innteresserte meg mindre. jeg leser norske nyheter, sånn ca daglig, eller hovedoverskriftene iallefall. føler egentlig ikke at jeg går glipp av så mye.

det rare med å bo utenlands er at det er meningen du skal føle deg så veldig nasjonalistisk, sånn helt plutselig. hvis du sier du er norsk skal du samtidig forholde deg til de stereotype oppfattninger folk har av norge. og du skal forsvare landet ditt, på en måte. er ikke så hipp på det. joda, jeg savner vel noen ting fra norge, men ikke sånn at jeg tenker over det til daglig. jeg gidder ikke gå på ANSAfester for å henge rundt med norske medisinstudenter som kun er i danmark fordi de ikke kom inn i norge. jeg er her fordi jeg liker meg her, jeg er her helt frivillig. jeg savner ikke norge fordi jeg savner norske verdier, tv-serier eller mat, jeg savner norge fordi jeg savner venner og familie.

jeg kommer mest sannsynnelig til å studere master i norge, og til å bo i norge når jeg begynner å arbeide. jeg kan godt tenke meg å bo utenlands periodevis, men jeg vil at barna mine skal ha ha mormor, morfar og onkel inærheten, ikke på dataskjermen gjennom skype. jeg vil gå å leie små barnehender i Haraldsvang og mate endene. jeg vil ta dem med på tur i fjellet.

Fjell er et kapittel for seg selv. skog også. jeg kan klare meg uten fjell, men å nesten ikke ha natur i det hele tatt ,det kan jeg dårlig takle. joda, det er trær og parker i danmark, og det er en slags skog, men ikke i eller rundt bykjernen, og ikke sånn som i norge. itilegg til familen min er turområdene i Haugesund den viktigste grunnen til at jeg vil bo der i fremtiden.

Århus er en ok by. Den blir sikkert bedre utover våren, når det blir mere liv her. når vi kan sitte ute i solen på studentbyen, når folk begynner å trekke ut til parker og ned til sjøen. jeg elsker når solen skinner, som idag, da jeg gikk hjem etter forelesninga, med arabisk verbbøyning i hodet og sliten forkjølelsessymptomkropp, varmet sola meg, og gledet meg. det blir lysere om dagene, og jeg nyter det. men jeg savner den skogen som lokker med sin ro og stillhet. den finner du ikke her...

tirsdag 2. mars 2010

Xenophobes guide to the Danes

"Danish is not a beatiful language. But it is economical. Why invent a new word when old ones are perfectly adequate? For example, direct translations give: the dust sucker (vacuum cleaner), swine meat (pork), beating meat (stewing beef), body burning (cremation), flying machine (aeroplane) and breast wart (nipple). Worlds, like everything else, are recycled where possible: hej means hello, hej, hej means goodbye. The verb at lide can mean to suffer or to like. Fyr means fire,pine or young man. Brud means rupture, bride or weasel. Listeners have to pay attention to context and tone of voice if misunderstandings are to be avoided. Perhaps this is why Denmark has a 40% share of the global marked for hearing aids.

Danes, Norwegians and Swedes are tuned to each other`s languages and can converse in their native tongues, though Danish and Norwegian sounds very different"

HA! det er ikke bare jeg som synes det er større forskjeller mellom dansk og norsk enn det folk skal ha det til.

onsdag 24. februar 2010

Norsk for dansker. eller var det omvendt?

Igår var jeg på danskundervisning. jeg går to ganger i uka, på det som heter "Lær Dansk". enkelt og greit navn. De fleste som går der er naturligvis folk som skal bo en lenger periode i danmark. men siden jeg fremdeles vurderer å ta masteren min i danmark, tenkte jeg det kunne være nyttig for meg og. og det er jo det. problemet er bare at når jeg snakker med danske så glemmer jeg ut å bruke de uttalelydene og trykkreglene vi lærte på danskkurset. jeg blir jo forstått, sånn etterhver iallefall, men det hadde vært utrolig deilig om man bare kunne skifte fullstending over til dansk når man pratet med dansker, på samme måte som jeg slår over til Engelsk når det kreves.

jeg har ett par medisinstuderende naboer, og en av dem fortalte at et av ordene hun hadde hatt problemer med i en fagbok skrevet på norsk, var ordet "slik". på norsk kan vi jo foreksempel si "...slik at..." eller "da gjør vi det slik", men på dansk er ordet "slik" det samme som det norske "godteri" eller "snop". små ord som kan skape forvirring.

jeg sitter å leser Gro Steinslands "Norrøn religion", (ja for det er det jeg egentlig gjør, du tar helt feil hvis du tror at jeg sitter å skriver blogg og surfer på nettet) og fant jeg ordet "myrer" som jeg vil tippe kan skape forvirring hos mine danske medstudenter. det betyr nemmelig "maur" på dansk, Så for en danske vil det høres ut som om det ble funnet mennesker som stammet fra bronsealderen, i en maurtue eller noe sånt.

syns egentlig danmark ligner norge ganske mye for tiden, det faller snø hele tiden, og jeg vurderte om jeg ikke heller hadde mere bruk for ett par ski enn en sykkel. lurer på hva folk hadde sagt om jeg stilte skiene mine utenfor fakultetsbygget? dessverre fjernes den pene snøen av Århus Kommune, men i hagen/gårdsplassen mellom vårt hus og nabohuset ligger det en pen mengde. fin å se på, denne snøen, men den gir meg ikke noe spesielt lyst til å gå ut. har forelesning fra 3-5 idag, dobbeltime i arabisk. det er ikke så slemt som det lyder, de timene pleier å gå kjemperaskt. Vi bruker den første timen på å gå igjennom lekser, og den andre til å gå gjennom nytt stoff. før det skal jeg også ha hatt en tur på posten for å sende en pakke til Nina (som har ligget her 2uker nå, ikke Nina altså, men pakken) , og kjøpe konvolutt og frimerker til mastersøknaden som gjerne skal befinne seg i norge, nærmere bestemt bergen, i neste uke.
hvorfor kunne ikke alle skoler hatt samme søknadsfrist, isteden for å finne på egne søknadsfrister? kunne posta det brevet fra norge hvis de kunne venta 3 uker ekstra. jeg får vel ikke svar før langt ut på sommeren uansett.

nå får jeg trosse vinden og snøen og legge ut på ekspedisjon mot vaskeriet vårt, lurer på om jeg trenger GPS.

tirsdag 23. februar 2010

Kultursjokk

Nei, tenker du, nå har det rabla for meg. du får da ikke kultursjokk av å flytte til Danmark. Danskene er omtrent sånn som nordmenn, bare enda litt gladere i alkohol, også er språket deres plent umulig å forstå (selv når de ikke er fulle).

Kanskje skyldes mitt største kultursjokk at jeg kommer fra ett en liten høgskole hvor alle kjenner alle (sånne nesten iallefall), hvor det tar 1min å finne rett klasserom, og hvor hele administrasjonen er plassert i samme områdem inkludert rektor. utrolig praktisk system spør du meg. Jeg kunne sitte i aviskroken sammen med Ingjerd, og vi ville til enhver tid ha stålkontroll over hvem som kom og gikk. I kantina kan du dumpe ned sånn omtrent hvor som helst, og du slipper å vente en uke på svar på mail om ett eller annet, fordi du kan bare spørre professor/studieveileder/rektor, om det du måtte lure på, i kantina eller ved å banke på kontordøra (som veldig ofte står åpen).

Universiteter er en annen verden. Universiteter liker å spre seg ut over mest mulig areal. de liker å lage systemer som er mest mulig innvikla å forstå, slik at de så godt som mulig kan sørge for at du ender opp fullstending forvirra. Du gir opp før du kommer så langt som til å finne ut hvem du skulle spørre, for da har du allerede glemt ut hva du skulle spørre om. Universiteter har lange ganger og forvirrende plassering av klasserom med tilhørende romnummer. De forteller deg aller nådigst hvilket klasserom du skulle vært på for 5 minutter siden, hvis du skulle ha kommet til å glemme å sjekke om læreren har lagt ut noen beskjeder om endring av tidspunkt eller klasserom. de forventer at du er undervisningstilmeldt, men har ikke brydd seg med å fortelle deg om hvordan du gjør det. lærerne vet aldri noe om tekniske ting, for de er ikke forpliktet til å vite det. det er sannsynneligvis ingen som forteller deg at du er iferd med å få for stort fravær, og det er heller aldri noen som har fortalt deg hvor stort fravær du kan ha.
Du ser aldri rektor. du vet ikke om det er en dame eller en mann. du vet ikke hvem som er sjef på fakultetet heller. hvem som er studenttillitsvalgte har du heller ikke noen formening om.

Du er en liten brikke i ett stort spill, og du er ikke helt sikker på om du har lyst til å spille dette spillet. du vil gjerne være 6 år og ha med lykketroll og dinosaurer på skolen, bli fortalt hva du skal gjøre til enhver tid, på ett språk du forstår. trinn for trinn. steg for steg.

søndag 14. februar 2010

Funny facts about Århus and about the Danes in general

1. Isteden for å gå inn i bussen foran, som man vel normalt ville gjort, går du inn bak og går av foran. hvis bussen har en midtdør kan du også gå inn der. (gjelder kun århus)
2. Dansker sier "grine" når de mener "le", "sød" brukes ikke kun om små piker med musefletter og ballerinakjole eller kjæresten din, og en person som er "sød og rar" er faktisk en du gjerne vil bli kjent med.
3. jeg gidder ikke si noe mere om språket, det er bare seriøst merkelig.
4. Hilde lærte idag at en sånn pose med kakemiks ikke er helt det samme på norsk og dansk. mente å bake fastelavensboller, men hadde isteden kjøpt en pose for å lage det vi vel ville betegne som lyse rundstykker. de var innmari gode, men ikke helt perfekte sammen med krem og syltetøy liksom.
5. Dansker spiser seriøst mye rugbrød.
6. Og man kan godt kjøpe øl i Uni.baren klokka 11 på formiddagen.
7. De drikker generelt sett mye øl. og du vil ikke vite hvor billig en drink i Fredagsbaren på Teofakultetet er. eller hvor mye drikkevarer vi har på kjøkkenet vårt.
8. De snakker fort men forventer at jeg skal tale langsomt og tydelig.
9. De kan ikke høre forskjell på norsk og svensk.
10. De insisterer på å sykle uansett vær, og du er NØDT til å lære deg reglene før du begynner å sykkle (det gjelder iallefall københavn)

homesick?

...Well I feel like they're talking in a language I don't speak And they're talking it to me...

Iam working with the letter of motivation for my application to a masters program, therefore I decided I keep working with the english language. I never tried that with my blogg before, so thats a new experience.

Some languages are quite easy to learn, some give you lots of headaches, and others are just simply impossible to learn. Well, Danish should be easy enough, but it isent. They have a way of swallowing half of the vocals in a word, wich makes me wonder why they even bother to write thoes vocals. Some things Is just not meant for me to understand, I guess. But if I want to stay here for 4 semesters more, which I might do, cause I have applied for master program both in Århus and in Copenhagen, I should really pull myself togheter and learn this. Iam doing a danish language course, but its no use when you dont practice it. Iam suppose to make a small presentation about next mondays subject/theme in the class religion and migration, and Iam supposed to talk in danish. or wannebe-danish at least.

I have spent two weeks being confused, tired, stressed and a bit homesick, missing my small and cosy university college (MHS), my friends and my family. Now its time to be active, social, positive, and a good student.

I think I can. No, I dont think I can: I know I can!

torsdag 11. februar 2010

planere (planlegge) , systematisere, prioritere...

nå var det vel kanskje ikke helt det vaktmester Gorgon i "Pompel og Pilt" sa, men det kunne godt ha vært det, ikke sant? jeg sliter med alle tre, særlig de to siste. Det er så mye jeg gjerne vil gjøre, men når skal man rekke alt? det kan man nok ikke dessverre.

når du er utvekslingsstudent får du tilbud om å være med på masse aktiviterer arrangert av internasjonalt kontor ol. Fordi jeg er medlem av ANSA (mest på grunn av forsikringa) får jeg tilbud fra dem, og så skjer det jo ting på fakultetet mitt og. Studentermenigheden i Århus har masse spennende program; fordrag med tittler som "gudsbilleder fra et psykologisk perspektiv" "er næstekærlighed andet end smuk tale" og religion og politik- hvem må blande sig i hvad, hvornår og hvorfor (ikke) " . de har også Thomasmesse på store bededag, påskemåltid og filmkveld. Folkeuniversitetet har en masse fag jeg godt kunne tenke meg, her begrenser heldigvis økonomien det litt. vil også gjerne begynne i kor, og hadde en plan om å begynne å trene.

så er det danskundervisningen, som jeg ikke er så flink til å prioritere som jeg kanskje burde, kremt kremt, og sånn tilslutt så kan vi jo nevne at jeg tar 30studiepoeng og at det innebærer en 4timers prøve med oversetting fra arabisk til dansk, to bundne hjemmeeksamner og en oppgaveinnlevering med etterfølgende muntlig fremlegg i klassen.

skal også ha besøk fra Sjælland, Haugesund og Oslo, og kanskje fra Stavanger, treffe en masse søte mennesker i København, reise på metodistkirkens kvinneforbundshelg i Drammen, skrive bacheloroppgava mi om til artikkel, skrive og sende mastersøknader, forberede ett seminar/planleggingsbesøk vi skal ha med organisasjonen min NEVO, i oslo i juni, og finne en sommerjobb.

er ikke så flink til å langtidsplanlegge, og ender alltid opp med å stresse og rive meg i håret. akkurat NÅ skal jeg smøre meg en par skiver og kaste meg med stor iver over dagens arabisklekser. så langt frem kan jeg iallefall planlegge;)

la du forresten merke til hvor innmari flink jeg er til å høres ut som og jeg klager, når jeg egentlig er veldig lykkelig? dårlig egenskap jeg har der. jeg er kjempeheldig fordi jeg får lov til å være her og studere, og jeg nyter det, sånn at det er sagt. alt jeg skal gjøre og lære denne våren, sånn med unntak av eksamen ,er noe jeg gleder meg til. eksamen behøver jo ikke egentlig å være så ille den heller, jeg elsker å skrive oppgaver, og jeg gjør det best under tidspress. så hjemmeeksamner er perfekte for meg.

så bortsett fra prioriteringsproblemet mitt, har jeg det veldig bra her nede. det blir nok flere turer på kafe, teater, konserter og museer med venner, enn det blir studentfester, for jeg er ikke helt festtypen. fredagsbar på fakultet imorgen gleder jeg meg derimot til, det virker litt mere avslappa enn ANSA-fester, og man kan gå dit rett fra forelesning, så det er ikke så nøye med klesvalg heller;) jeg skal dit med Sabrina fra Tyskland og mentoren vår Anne. etterpå skal jeg på kafe med min trondheimsvenninne Mette Marie, og deretter tror jeg det er nattatid, for jeg har to forelesninger imorgen, så jeg er sikkert trøtt når klokka er blitt 10-halv 11. nattmenneske har jeg aldri vært.

tror det var det som var å rapportere fra Århus for denne gang, ikke sånn veldig spennende, men jeg vet ikke helt hva som er interessant å skrive om egentlig. neste gang kommer det ett innlegg om dansker og de sære tingene de finner på;)

P.S. vil gjerne ha kommentarer.

mandag 8. februar 2010

lekser-lektier

Lyt og gentag:

flyde- flytte
nyde-nytte
skyde-skytte
syne-synde
dybe-dyppe
lys-lyst

Kan Evne (ability) Hun kan cykle
Mulighed (possibilty) Kan du komme til festen på lørdag?

Skal Plan (plan) På lørdag skal jeg til fest.
Ordre (order) Du skal køre i højre side.

Tilladelse (permission) Du må godt låne min cykel.
Forbud (ban) Man må ikke ryge her.

Vil Ønske (wish) Hun vil gerne være læge.
Vilje (will) Han vil ikke drikke øl.


Propedeutisk arabisk:


huset: `al-baytu
kongen: `al-maliku
haven: `al-bustanu
brødet: `al-hubzu
manden: `ar-ragulu
kødet: `al-lahmu
barnet: `al-waladu
borgen: `al-qasru

bloggerprogrammet kan dessverre ikke lage arabiske tegn.

....skriften består af 28 bogstaver. Skriveretningen er fra høyre mot venstre....

...Bogstaverne forbindes altså med i de flæste tilfælder med ligaturer, og størstedelen har mindst to varierende former efter, om de er uforbundne eller er forbundne til højre, til begge sider eller til venstre. .....

....Fordobling av en konsonant markeres med tegnes SADDA placeres over den fordoblede konsonant.....

....Vokalløshed markeres med tegnet SUKUN, placeret over den vokalløse konsonant....



Arabisk er ikke akkurat det letteste prosjektet å begi seg ut på når man ikke har gjort gramatikk på 5 år(!)










hybelliv





































fredag 5. februar 2010

Velkommen til Århus

det er fredag kveld, klokken er ti over 9, og selv med en middagslur er jeg snart klar for drømmeland. Å starte på studier igjen etter å ha hatt fri i nesten en og en halv måned er tøft nok. Å itilegg skulle begynne på ett helt nytt universitet i ett nytt land, er en enda større utfordring. Denne uken har jeg hadde ikke mindre enn 11timers undervisning, pluss 4timer språkkurs, og en hel masse lekser. Og sånn fortsetter ukene frem til eksamen.

Jeg er en fryktelig dårlig utvekslingsstudent, for jeg skulle egentlig deltatt på orientation day idag. men med forelesning fra 10-12 og 14-16, og at jeg itilegge skulle kjøpe bøker og finne ut av hvordan jeg ble undervisningstilmeldt, ga ikke det så mye tid å sosialisere seg med andre utvekslingsstudenter på. men jeg hadde en hyggelig lunsj, eller frokost som den nå hedder på dansk, med mentoren min Anne, som også hjalp meg med å finne ut hvordan jeg skulle melde meg på til undervisning. det skal man nemmelig ha gjort for å kunne gå opp til eksamen, og det vil jeg jo gjerne, ellers kommer lånekassen og tar meg. "Selvbetjeningen" hvor man normalt sett skal kunne melde seg på til fag, fungerte ikke for meg, uten at jeg helt vet hvorfor , og eksamensansvarlig var usikker på om hun hadde lov til å foreta den reigstreringen, siden fristen strengt tatt hadde gått ut. Men Anne og jeg forklarte henne at jeg var utvekslingsstudent, og ikke hadde hatt muligheten til å foreta den tilmeldingen før, og da var det greit.

det er i det hele tatt litt forvirrende å være exchange student her, når alle de på fakultet som hadde ett eller annet med internasjonale studenter å gjøre, var bortreist. Hun som har vært kontaktperson i nordplussnettverket er i USA ett halvt år, og hadde to andre navn på blokken som jeg kunne prate med. Den ene av dem var bortreist til midten av måneden, og den andre var der på mandag og lovet å sende en mail til mentoren min Anne, om at jeg hadde kommet, noe hun også gjorde. men idag og frem til den 15, var hun også bortreist. hva er det med disse danskene? tydeligvis en aldri så liten kommunikasjonssvikt ute å gikk her, for Anne pleide ellers å få vite om en god stund på forhånd at det kom utvekslingsstudenter, men hun fikk først vite på mandag at jeg og en pike fra tyskland hadde kommet. Men så hadde jeg jo Vibeke som hentet meg på stasjonen på lørdag og hjalp meg å finne rett klasserom på mandag, så alt har jo gått fint:)

Jeg er tilmeldt 4 fag; propedeutisk arabisk, nordisk religion, spiritualities of life, og religion,migration og akkulturation. med andre ord har jeg nok å gjøre frem til sommeren.
Plutselig er jeg tvunget til å være en utrolig strukturert student, og det er jo heller ikke feil, når jeg tenker meg om. det øker iallefall sjansene for at jeg klarer master;)

kameraet mitt har ikke vært oppe av vesken sin i århus, men det kommer etterhvert. jeg skal ta noen bilder av hybelen min når jeg har fått den litt hyggeligere, akkurat nå er den ret kedelig. skal til byen imorgen og kjøpe litt puter, telysestaker og plakater/bilder. samt ett par glass og krus jeg kan ha på rommet, og noen plastbokser til å med mat på skolen i. vi har endel felles kjøkkenutstyr, men det er jo fint å ha noe eget på rommet også, hvis man får besøk og skal lage en kopp te. Mette Marie blir min første gjest, hun må heller tåle at det er litt rotete her enda. har ikke helt funnet ut hvordan jeg vil ha ting enda.

Tenkte også jeg skulle fotografere litt på fakultetet, kan jo bare si at jeg lager en reportasje, for det gjør jeg jo på en måte.

på søndag må jeg nok gjøre endel skolearbeid, også skal jeg finne ut hvor metodistkirken ligger. er allerede blitt ganske flink til å orientere meg i århus, selv om det skal sies at jeg også har gått meg vill flere ganger. men det er jo sånn man lærer å finne fram.

dette var alt for ikveld, nå vil jeg lese litt ikke-fag, og krype til sengs snart. jeg er simpelten såå træt!

lørdag 23. januar 2010

Århus here I come!

ok, det er fremdeles en uke igjen. men det uka kommer til å gå fort. Flybilletten ble bestilt for en evighet siden, Haugesund-Oslo-København til 824kr(!) har funnet ut hvilket tog jeg skal ta fra Kastrup, og min danske venninne Vibeke kommer og henter meg på togstasjonen i Århus. mandag 1.februar starter studiene brutalt, med første forelesning klokka 8 om morgenen. Vibeke studerer teologi og skal også på tidelig forelesning, så jeg slipper å virre forvirret rundt på universitetet, heldigvis. Mitt første fag heter "religion, migration og akkulturation", og klokka 1, eller var det 2? skal jeg ha min første forelesning med arabisk. innimellom det skal jeg prøve å gjøre meg kjent på campus, og innregistrere meg hos den internasjonale kontoret. Vi har en plan:)

bildet som smykker bloggen min er jo strengt tatt helt feil, siden det er fra københavn, men såsnart fotoapparatet og jeg har fått lekt oss litt i århus, kommer det ett nytt bilde der, det lover jeg.